AB Express

AB Express is a transport company that provides express bus service in Malaysia. AB Expres is known for its early entry into double-decker bus market. Although its image blemished a little after an incident in Rawang many years before, the bus company still operates for several years after the incident. We try to track the company’s website as well as its online booking system but unfortunately it appears that AB Express is no longer in operation.

Customer reviews

Customer 213248: Saya pernah menggunakan perkhidmatan bas ini bagi perjalanan Kangar ke Shah Alam pada bulan Disember 2008.

Pembelian tiket agak mudah, iaitu melalui ejen tiket di Kangar dan kemudiannya saya telah diberikan tiket yang sebenar ketika di Terminal Bas Shahab Perdana, Alor Setar. Walau bagaimanapun, tiketnya tidaklah secantik tiket bas Plusliner.

Penumpang boleh meletakkan bagasi mereka di bahagian belakang bas. Keselesaan tempat duduk penumpang juga nampaknya diberikan keutamaan oleh AB Express. Kerusi-kerusinya boleh dikatakan lebih baik daripada kebanyakan bas Transnasional yang pernah saya naiki.

Pada harga RM 53.00, tidak banyak kelebihan yang anda dapat berbanding dengan bas Transnasional (juga konfigurasi 2+1) yang cuma berharga RM 45.00.

Konklusi: Reputasi syarikat bas yang kurang baik, dan juga harga daripada pesaing yang lebih berbaloi – lebih baik anda memilih perkhidmatan yang lebih tinggi mutunya.