AB Express

AB Express

AB Express is a transport company that provides express bus service in Malaysia. AB Expres is known for its early entry into double-decker bus market. Although its image blemished a little after an incident in Rawang few years back, the bus company still operates until now. LANDASAN tries to track the company’s website as well as its online booking system but unfortunately AB Express does not have any website or online ticketing system as of February 5th 2013. We will update our visitors on the latest development of AB Express bus service as information becomes available.

Ticket counters

  • AB Express (Jitra)

Alamat: Kabin Kaunter Ab Express, Jln Jitra, Taman Mahsuri, 06000 Jitra, Kedah No. telefon: 04-917 5130

  • AB Express (Shahab Perdana, Kedah)

Terminal Bas Shahab Perdana, Jln Sultanah, 05150 Alor Setar, Kedah 04-730 1130

  • AB Express (Kangar, Perlis)

Stesyen Bas Ekspress, Jln Bukit Lagi, 01000 Kangar, Perlis. 04-977 9584

 

Customer reviews

Onetwenty: Saya pernah menggunakan perkhidmatan bas ini bagi perjalanan Kangar ke Shah Alam pada bulan Disember 2008.

Pembelian tiket agak mudah, iaitu melalui ejen tiket di Kangar dan kemudiannya saya telah diberikan tiket yang sebenar ketika di Terminal Bas Shahab Perdana, Alor Setar. Walau bagaimanapun, tiketnya tidaklah secantik tiket bas Plusliner.

Penumpang boleh meletakkan bagasi mereka di bahagian belakang bas. Keselesaan tempat duduk penumpang juga nampaknya diberikan keutamaan oleh AB Express. Kerusi-kerusinya boleh dikatakan lebih baik daripada kebanyakan bas Transnasional yang pernah saya naiki.

Pada harga RM 53.00, tidak banyak kelebihan yang anda dapat berbanding dengan bas Transnasional (juga konfigurasi 2+1) yang cuma berharga RM 45.00.

Konklusi: Reputasi syarikat bas yang kurang baik, dan juga harga daripada pesaing yang lebih berbaloi – lebih baik anda memilih perkhidmatan yang lebih tinggi mutunya.