AB Express (No Operations)

AB Express

AB Express is a transport company that provides express bus service in Malaysia. AB Expres is known for its early entry into double-decker bus market. Although its image blemished a little after an incident in Rawang few years back, the bus company still operates until now. We tried to track the company’s website as well as its online booking system but unfortunately AB Express does not have any website or online ticketing system as of 9 May 2020. We will update our visitors on the latest development of AB Express bus service as information becomes available.

We believe that the company is no longer operating.

Ticket counters

The company used to have ticket counters in Jitra – Kedah, Alor Setar (Shahab Perdana) – Kedah and Kangar – Perlis.

Customer reviews

Customer A: Saya pernah menggunakan perkhidmatan bas ini bagi perjalanan Kangar ke Shah Alam pada bulan Disember 2008.

Pembelian tiket agak mudah, iaitu melalui ejen tiket di Kangar dan kemudiannya saya telah diberikan tiket yang sebenar ketika di Terminal Bas Shahab Perdana, Alor Setar. Walau bagaimanapun, tiketnya tidaklah secantik tiket bas Plusliner.

Penumpang boleh meletakkan bagasi mereka di bahagian belakang bas. Keselesaan tempat duduk penumpang juga nampaknya diberikan keutamaan oleh AB Express. Kerusi-kerusinya boleh dikatakan lebih baik daripada kebanyakan bas Transnasional yang pernah saya naiki.

Pada harga RM 53.00, tidak banyak kelebihan yang anda dapat berbanding dengan bas Transnasional (juga konfigurasi 2+1) yang cuma berharga RM 45.00.

Konklusi: Reputasi syarikat bas yang kurang baik, dan juga harga daripada pesaing yang lebih berbaloi – lebih baik anda memilih perkhidmatan yang lebih tinggi mutunya.